Våbenopbevaring

Hvad er reglerne?

Når du ejer et eller flere skydevåben, er du ifølge våbenlovgivningen forpligtet til at opbevare dem i et godkendt og aflåst våbenskab.

I bekendtgørelsen om våben § 24 står reglerne for opbevaring af våben. Loven skelner mellem permanent og midlertidig opbevaring. Her vil vi kun beskrive reglerne for permanent opbevaring af våben.

Permanent opbevaring refererer til opbevaring på den adresse, hvor våbnene er registreret. Dette vil typisk være ejerens eller brugerens folkeregisteradresse, men man kan også registrere våbnene på en anden adresse, som skal fremgå af våbentilladelsen.

Våben skal ved permanent opbevaring opbevares i et våbenskab eller et boksrum. Loven skelner mellem opbevaring af op til 25 almindelige våben eller 10 særligt farlige våben. Hvis man har færre end disse grænser, skal opbevaringen ske i et våbenskab eller boksrum med et sikringsniveau svarende til mindst EN 1143-1 grad 0 eller tilsvarende. Hvis våbenskabet vejer under 1.000 kg, skal det være forsvarligt fastboltet til væg eller gulv efter fabrikantens forskrifter.

Hvis man opbevarer flere end 25 almindelige våben eller 10 særligt farlige våben, skal våbenskabet eller boksrummet leve op til sikringsniveau EN 1143-1 grad 1 eller tilsvarende, og der skal installeres en automatisk alarm til et døgnbemandet vagtfirma, godkendt af rigspolitiet.

Hvad svarer sikringsnormerne til?

EN 1143-1 grad 0 svarer til det nu udfasede SKAFOR BLÅ, det svenske SS3492 eller SSF3492, og det norske FG 520. EN 1143-1 grad 1 svarer til det tidligere SKAFOR RØD grp 2. Da der ikke findes tilsvarende svenske eller norske normer for EN 1143-1 grad 1, kan skabe, der kun er godkendt efter disse normer, ikke bruges til sikringsniveau EN 1143-1 grad 1.

I praksis betyder det, at våbenskabe med disse godkendelser lovligt kan bruges til opbevaring af våben og kan flyttes og handles mellem private. Nye våbenskabe skal fra 2016 være godkendt efter EN 1143-1, SSF3492, eller FG 520.

SKAFOR RØD grp 2 eller BLÅ

Du må godt bruge SKAFOR BLÅ og RØD grp-2 våbenskabe til våbenopbevaring – med udgangen af 2015 blev det danske godkendelsessystem nedlagt, hvilket betyder, at nye våbenskabe ikke længere kan godkendes efter SKAFOR BLÅ eller SKAFOR RØD grp 2. Salg af sådanne skabe fra butikker til private er ikke tilladt, men skabe købt før 2016 er stadig lovlige til våbenopbevaring og kan flyttes og handles mellem private. Det anbefales at kontakte sit forsikringsselskab for at sikre, at policen dækker de værdier, man opbevarer i skabet.

Hvor må du opstille et våbenskab?

Våbenloven specificerer ikke, hvor i bygningen et våbenskab skal opstilles, men det skal stå forsvarligt og utilgængeligt for uvedkommende (husk at gemme nøglen et sikkert sted!) i henhold til § 24. Vi anbefaler at opstille våbenskabet i et beboelsesrum, hvor det ikke er synligt for forbipasserende, og hvor ejeren har sin daglige gang. Forsikringsselskabet bør informeres om våbenskabets tilstedeværelse og de værdier, der opbevares i det.

Hvordan skal du fastbolte våbenskabet?

Ifølge våbenloven og retningslinjer fra Forsikring & Pension skal våbenskabe, der vejer under 1.000 kg, fastboltes forsvarligt til væg eller gulv.

Skab med alarm

Hvis du har flere end 25 almindelige våben eller 10 særligt farlige våben, skal de opbevares i et EN 1143-1 grad 1 våbenskab med en alarm, der er tilsluttet en døgnbemandet vagtcentral, godkendt af rigspolitiet. Dette krav gælder også, hvis våbnene fordeles i flere skabe på samme adresse, da det samlede antal våben udløser kravet om højere sikringsniveau.

Hvad er særligt farlige våben?

Særligt farlige våben omfatter:

  • Pistoler, herunder enkeltskudspistoler, halvautomatiske pistoler og revolvere, bortset fra forladevåben.
  • Halv- og fuldautomatiske skydevåben.
  • Glatløbede haglgeværer med en pibelængde på mindre end 55 cm.
  • Glatløbede haglgeværer med en pibelængde over 55 cm, der kan indeholde flere end 2 patroner eller har større kaliber end 12, f.eks. kaliber 10.

Se mere fra Det Kriminalpræventive råd her:

Se vores udvalg af godkendte våbenskabe her

Læs mere

Purdey Nancke Jagtliv

Purdey Shooting Day

En solrig morgen i starten af maj ankommer en gruppe personer en efter en på et sjællandsk gods. De er forventningsfulde, og de er spændte. Ikke bare fordi dagen står på lerdueskydning i de smukke omgivelser, men fordi de skal skyde med haglgeværer i den absolutte topklasse.

Purdey Shooting day

 

Læs mere

DEN VILDESTE JAGTBUTIK

Den vildeste Jagt butik er en jagtbutik, der på alle måder er noget for sig selv. Man kan allerede mærke det, når man står foran indgangspartiet til Nancke Jagtliv på hjørnet af Gentoftegade og Baunegårdsvej.

Læs mere

GREEN SHOT LØBSSKADER

Løbsskaden, som de tilbagekaldte Mike Hammer Green Shot patroner kan forårsage, (se relevante patrontyper og LOT numre HER) vil vise sig som en tydelig ring/bule på ydersiden af løbet umiddelbart efter kammeret.

Læs mere

TILBAGEKALDELSE AF PATRONER

Grundet en fejl på haglskålene i haglpatroner af mærket ”Green Shot” har producenten, DLG, af sikkerhedsmæssige årsager besluttet at tilbagekalde de nedennævnte produkter, da de potentielt kan udløse materiel skade på geværløb og i yderste konsekvens med risiko for personskade.

Læs mere

James Purdey and Sons

Der er noget helt specielt ved at stå med et håndbygget våben til over 1 million kroner. En oplevelse. Det emmer af både historie, traditioner, det ypperste håndværk og en kompromisløs kvalitet.

Og det ved den salgsansvarlige hos James Purdey and Sons, Andrew Ambrose, godt. Så der er både æresfrygt og ydmyghed at spore når han siger: - Vi er meget heldige og priviligerede fordi vi vogter over et fantastisk navn, som gennem de sidste 208 år har blevet ved med at kunne innovere og tilbyde vores kunder oplevelser, der er helt unikkke.

Læs mere

Filson for life

Filson for life. Født i 1850 arvede C. C. Filson sin fars pionerånd og kærlighed til naturen. Efter at have slået sig ned i Nebraska og rejst rundt i landet som togkonduktør, flyttede han til den lille by Seattle, Washington, i 1890'erne.

Filsons timing kunne ikke have været bedre. I 1897 var den store Klondike Gold Rush i gang, og tusinder af guldgravere strømmede ind i Seattle og var på vej nordpå. Bevæbnet med en stærk arbejdsetik, ry for ærlighed og flere års erfaring med at levere udstyr til nybyggere og guldgravere i det nordvestlige Stillehavsområde, var C. C. Filson klar til at gøre sig bemærket. Her er, hvad han havde at sige i vores katalog fra 1914:

"Til vores kunder: Hvis en mand skal nordpå, bør han komme til os for sit udstyr, fordi vi har fået vores idéer om, hvad der er bedst at bære i det land, fra erfaringerne hos mændene fra nord - ikke kun én - men hundredvis af dem. Vores materialer er de allerbedste, for vi ved, at det bedste ikke er for godt, og at kvalitet er af afgørende betydning. Du kan fuldt ud stole på vores varer både hvad angår materiale og håndværk."

Læs mere

Cornelius London

Nogle gange ruller terningerne til ens fordel, vinden blæser i ens ryg, og brikkerne falder på plads. Det er i disse øjeblikke, at man mindes om livets dejlige små sejre, at man altid skal turde drømme. For Nancke Jagtliv, en dansk luksusbutik for jagtudstyr, er en af disse øjeblikke nu. Butikken har den ærefulde opgave at føre en eksklusiv serie af jagtudstyr og beklædning. Designet af Cornelius Van Rooyen - en af de kreative sind bag Holland & Holland i over 20 år.

I størstedelen af sin karriere er Van Rooyen blevet kaldt 'Niels' - en kælenavn for hans givne navn. Med dette nye eventyr tager designeren dog ejerskab over en kollektion, der er helt hans egen, reflekterende hans smag og vision. Kollektionens navn, Cornelius London, er en minibiografi, der ærer både hans fødenavn og byen, han har kaldt hjem i over 25 år. Cornelius London er en imponerende kollektion af tøj og udstyr, der hylder den britiske sports tradition. Her er et lille indblik i processen bag fødslen af kollektionen, holdet bag den og selve linjen.

Læs mere

BLASER

Blaser er en anerkendt producent af jagtvåben og tilbehør med et solidt ry for kvalitet og innovation. Selskabet er kendt for deres avancerede skydevåben, herunder haglvåben og rifler, der tilfredsstiller selv de mest krævende jægere.

F3 og F16 er to haglvåben fra Blaser, der er kendt for deres fremragende præstationer og pålidelighed. F3 er en topklasse haglgevær, der er designet til konkurrencejagt og skydning. Det er kendt for sin balance, præcision og hurtige skudsekvens. F3’s justerbare skæfte og skæftelængde gør det muligt at tilpasse våbnet til skytten og sikre optimal komfort og kontrol. F16 er en mere prisvenlig model, der stadig bevarer Blasers høje standarder for kvalitet og ydeevne. Det er en alsidig haglgevær, der er velegnet til forskellige jagtformer og skydestile.

Blaser R8

Blaser R8-riflen er en favorit blandt erfarne jægere. Den er kendt for sin banebrydende teknologi og alsidighed. R8-riflen har et unikt udskifteligt pibeløbssystem, der gør det muligt for jægeren at skifte kaliber og tilpasse riflen til forskellige jagtsituationer. Det er et pålideligt og præcist våben, der imponerer med sin ergonomi og intuitive betjening.

Kvalitet og præstation

Uanset om det er haglvåben eller rifler, er Blaser dedikeret til at levere produkter af højeste kvalitet og præstation. Deres våben er kendt for deres holdbarhed, pålidelighed og avancerede teknologi. Blaser sætter en ære i at imødekomme jægerens behov og skabe våben, der giver enestående ydeevne og skydeoplevelse.

Med Blasers fokus på innovation og passion for jagt er de blevet et foretrukket valg blandt jægere over hele verden. Deres produkter fortsætter med at imponere med deres kvalitet, funktionalitet og brugervenlighed og er et pålideligt værktøj for enhver seriøs jæger.

Læs mere

JENSEN RIFLE CO.

Man ved, at der er gået oceaner af tid med at overveje, justere og forbedre selv de mindste detaljer i en stræben efter at frembringe det perfekte. Og man kan fysisk mærke kompromisløsheden i slutproduktet, der i hvert eneste tilfælde er unikt i ordets bedste forstand. JENSEN RIFLE CO.

Det lød ellers som en dødsejler, da Stig Anders Jensen i den spæde start af nullerne fostrede ideen om at starte en dansk riffelproduktion. Uden at have nogen form for specialviden eller håndværksmæssig kunnen, begyndte stig at tygge stakkevis af våbenlitteratur igennem og fandt ud af, at hemmeligheden lå i riffelpiberne. De typiske, moderne riffelpiber var ganske enkelt ikke gode nok. For at opnå tilstrækkelig præcision skulle riffelgangen være skåret som i de gode gamle dage.

Jensen Rifle Company

Som lås har the Jensen Rifle Company valgt at renovere klassiske Mauser 98. Låsen er et skoleeksempel på, at det nogen gange lykkedes at udvikle et produkt, der er ramt så klokkerent, at det trods al fornuftstort set ikke kan gøres bedre. Selv ikke efter 118 år. Mauser er tyskerkram. Uopslideligt og i stand til at modstå et tryk på 12 tons, og så fungerer de også, når de bliver sandet til med savannens røde støv.

tyrkisk valnød

Skæftet bliver lavet af tyrkisk valnød. Træsorten er på én og samme gang både kraftig og let, og så er den rasende smuk med fantastiske åretegninger. Det færdige skæfte bliver ikke lakeret. Det bliver olieret og poleret igen og igen, indtil man næsten kan spejle sig i det. Efter 160 arbejdstimer er m98 riflen færdig og står helt perfekt i et klassisk engelsk design. M98 er ikke billig, men heller ikke uden for rækkevidde. Til gengæld ligger den ligeså præcise m99 model i samme prisklasse som andre højkvalitetsrifler.

Alle Jensen Rifle Co. modeller føres i Nancke Jagtliv, se produkterne her

 

Læs mere