James Purdey and Sons

Der er noget helt specielt ved at stå med et håndbygget våben til over 1 million kroner. En oplevelse. Det emmer af både historie, traditioner, det ypperste håndværk og en kompromisløs kvalitet.

Og det ved den salgsansvarlige hos James Purdey and Sons, Andrew Ambrose, godt. Så der er både æresfrygt og ydmyghed at spore når han siger: - Vi er meget heldige og priviligerede fordi vi vogter over et fantastisk navn, som gennem de sidste 208 år har blevet ved med at kunne innovere og tilbyde vores kunder oplevelser, der er helt unikkke.

Nye standarder inden for våbenfremstilling

Når det handler om håndlavede våben i den absolut øverste klasse, kan man ikke komme uden om de store engelske våbenmagere i begyndelsen af 1800-tallet. Det var nemlig her, at det skete et markant kvalitetsløft i våbenfremstillingen. Nogle mener, at forklaringen skal findes i tidens mange dueller, fordi de duellerende aristokrater ville sikre sig bedst mulige chancer for at overleve ved at investere i pistoler af højeste kvalitet.

En anden, og måske mere plausibel forklaring er, at industrialiseringen og den økonomiske fremgang skabte et kundegrundlag, der var villige til at betale ekstra for de håndlavede geværer og rifler. De jordbesiddende klasser, der allerede var velhavende, blev endnu mere velhavende, og de nye industribaroner tjente også formuer.

Og med bedre veje og nye jernbaner blev det nemmere at tage ud i landet og deltage i jagter og i de forskellige former for sportsskydning, som blev en mere og mere populær fritidsinteresse for folk med penge. Derfor så man også, at de nye våbenmagre som f.eks. Westley Richards, Thomas Boss og James Purdey etablerede butikker i stort set enhver købstad af enhver størrelse.

Vores typiske kunder dengang var kræsne haglgevær- og riffelentusiaster, som ønskede at have de bedste våben til rådighed, siger Andrew Ambrose. Og vi fik hurtigt et så godt ry, at vi allerede i 1820´erne betjente kongelige og adelige familier fra hele Europa.

De gyldne år varede indtil begyndelsen af 1900-tallet. Så begyndte antallet at våbenmagre at falde ligesom det skete inden for andre traditionelle håndværksfag. Alligevel har et firma som Purdey sammen med andre high-end våbenmærker overlevet ved at holde fast i mindre produktioner og høj kvalitet.

 

1000 arbejdstimer til et våben

Purdey har siden starten været kendt for deres evne til at kunne bygge våbnene, så de passer perfekt til den enkelte klient og kendt for deres finish. Der går i snit 1.000 arbejdstimer på hvert våben. Derfor må man også pænt vente mellem 18 og 24 måneder, fra man har afgivet sin ordre, til man står med det færdige resultat i hænderne.

Alle våben bliver fremstillet på værkstedet i Hammersmith i London. Samtlige dele af et gevær eller en riffel bliver bygget med udgangspunkt i de flere hundrede års erfaring og med teknikker og en håndværksmæssig kunnen, man sjældent ser i dag. Det gælder også præcisionsløbene, der er et af Purdeys kendetegn.

Håndværkerne læres op inden for én speciel disciplin af i alt otte, og det tager fem års læretid, før man har opnået en status som håndværker. Efter mange år på bænken, bliver de så seniorhåndværkere, som så igen træner nye lærlinge. Det er sådan man sikrer, at færdighederne lever videre. Mange familier har tjent hos Purdey i generationer, og derfor er en række af de nuværende håndværkere blevet uddannet af deres fædre, onkler og kusiner.

 

Valnøddeskæfter og gravørkunst

James Purdey and Sons bruger udelukkende den fineste valnød fra Tyrkiet til skæfterne og udvælger hvert emne på baggrund af træets korn, figur og farve.

Graveringen handler ikke bare om æstetik. Mønstrene har også det formål at blødgøre metallet og mindske refleksioner, som kan advare byttet. Det står én frit for, hvilken gravering man ønsker. Om det skal være den klassiske Purdeystil, en variation eller en mønster der er helt personligt. Siden 1860’erne har Purdeys våben været kendt for deres ”Rose & Scroll” stil. Denne blev introduceret af gravørerne Lucas og Mace, og det er stadig den gravering, der er mest efterspurgt.

 

Samling og efterbehandling

Når alle delene er færdige, skal de sættes sammen. Det er et af de mest komplekse stadier i hele processen. Det tager omkring 75 timer og foregår over 3 måneder. Den ansvarlige ”efterbehandler” justerer alle mekaniske dele. Og så skal våbnet have den endelige farve og poleres. Purdey bruger en traditionel oliefinish, der lægges på i løbet af 6 uger og i 20 lag. Den sidste opgave inden man får udleveret sit våben er en omfattende skydetest på Purdeys egne skydeområder.

Er man tilfældigvis i London, kan man nyde synet af geværerne i Purdeys imponerende Long Room i Audley House på South Audley Street i Mayfair. Man kan også slå vejen forbi Nancke Jagtliv i Gentofte. Her kan man se ”pre-owned” våben i det hyggelige gunroom og med lidt færre nuller på prislappen.

Se kollektionen her

Udgivet i Aktuelt.