Purdey Nancke Jagtliv

Purdey Shooting Day

En solrig morgen i starten af maj ankommer en gruppe personer en efter en på et sjællandsk gods. De er forventningsfulde, og de er spændte. Ikke bare fordi dagen står på lerdueskydning i de smukke omgivelser, men fordi de skal skyde med haglgeværer i den absolutte topklasse.

Purdey Shooting day

 

Og det er de færreste, som normalt har mulighed for at stå med et våben til mellem 1 og 2 millioner kroner i hænderne. Der er selvfølgelig - fristes man til at sige - tale om haglgeværer fra legendariske James Purdey & Sons, eller bare Purdey. Ni styk i alt, som selskabet får rige muligheder for at afprøve i løbet af dagen.

 

ENEFORHANDLER I DANMARK

 

Det er Nancke Jagtliv i Gentofte, der står bag skydearrangementet, som bliver afholdt for andet år i træk. – Purdey rejser ofte rundt i verden for at fremvise deres våben. Det er en del af deres salgsstrategi, og så er det en vigtig i brik i deres brand building, fortæller partner i Nancke Jagtliv, Lars Bo Blarke:
”Men Danmark har, ikke mindst på grund af vores størrelse, altid gået lidt under radaren hos Purdey. Det er kun, fordi vi for nogle år siden fik eneretten til at forhandle deres våben herhjemme, at vi kan stable sådan et arrangement på benene. Vi står for stort set alt det praktiske, Purdey kommer med våbnene og med dem, gunroom manager, Andrew Ambrose, samt Alastair Bowles, ligeledes fra selskabets gunroom i London.”

 

EN VERDEN TIL FORSKEL

 

Efter en let morgenmad kører selskabet, i jagtvogne, ud i terrænet og bliver fordelt på de specielt indrettede standpladser, og så bliver der skudt løs, indtil der i bedste engelske stil er elevenses: Små snacks og sandwiches, som traditionen tro serveres lige omkring klokken 11.

Snakken går lystigt, og der er ingen tvivl om, at selskabet er imponeret over våbnene. – Man kan jo altid spørge, om et haglgevær virkelig kan være så mange penge værd, siger Lars Bo Blarke. ”Vi kan i hvert fald høre alle tale om, at der er en verden til forskel, når man skyder med en Purdey. Det er en helt anderledes følelse, som blandt andet kommer til udtryk i balanceringen og i præcisionen.”

Man skal jo heller ikke glemme, at våbnene bliver bygget nøjagtigt efter kundernes mål og med baggrund i gamle metoder og med en håndværksmæssig kunnen, man sjældent ser i dag. Det gælder præcisionsløbene, der er et af Purdeys kendetegn, låsene, skæfterne og alle andre dele af våbnene. Våbenmagerne læres op inden for én speciel disciplin af i alt otte, og det tager fem års læretid, før man har opnået en status som Purdey våbenmager. Efter mange år på bænken, bliver de så senior-våbenmagere, som så igen træner nye lærlinge. Det er sådan, man sikrer, at færdighederne lever videre. Mange familier har tjent hos Purdey i generationer, og derfor er en række af de nuværende våbenmagere blevet uddannet af deres fædre, onkler og kusiner.

 

DET KRÆVER TÅLMODIGHED

 

Bortset fra penge på kontoen og stor tålmodighed skal der ikke så meget til at igangsætte et nyt våben. Det eneste, Purdey behøver, er den ønskede modeltype, længden på løbene, en konfiguration af aftrækkerfunktionen og svar på, om kunden skyder fra venstre eller højre skulder. Det bliver i mange tilfælde ordnet i Purdeys butik i det fashionable Mayfair i London.

Efter seks måneder kræver det nogle mere nøjagtige mål og oplysninger om kunden for at komme videre. Det foregår på Purdeys egen shooting range, hvor en instruktør observerer kunden skyde på forskellige mål med et justerbart prøvevåben. På den måde får Purdey vigtige informationer om kundens kropsbygning, ansigtsform og skydestil.

Når den afsluttende prøveskydning er overstået, og dagen kommer, hvor kunden får overrakt sit våben, er det ifølge Purdey ofte et lidt vemodigt øjeblik. Vemodigt, forstået på den måde, at det er afslutningen på et langt forløb, hvor kunderne har kunnet følge processen skridt for skridt gennem foto- og videoopdateringer eller ved at tale med Purdey direkte, når de lige havde brug for at høre, hvordan det gik med deres våben.

Det kan ifølge den anden partner, Jan Nancke, tage op til 2 år at få bygget et våben, så det kræver ikke alene en god opsparing, men også godt med tålmodighed. Afhængig af modelvalg bliver der typisk brugt 800-1.000 arbejdstimer per våben, og det er selvfølgelig med til at sætte prisen i den høje ende.

 

BUTIK MED STORYTELLING

 

”Når man køber et våben i den øverste klasse, så handler det for mange - ud over kvaliteten - i høj grad også om følelser,” fortæller Jan Nancke.
”Når man står med en Purdey, er man ikke i tvivl om, at her er noget, som er det ypperste af det ypperste i forarbejdning og mekanik, noget som er blevet forfinet og forædlet i generationer. Og man kan næsten dufte metallerne, valnøddetræet og olierne og høre lyden af værktøjerne og sandpapiret fra værkstedet i Hammersmith, London.”

 

 

Den oplevelse er, på mange måder, også eksponent for noget af det, der har været en grundsten i Nanckes jagtliv siden starten i 2013.

”Da jeg sammen med min stedbror, Jan, og min hustru, Candida, etablerede butikken, var det et ”must”, at den skulle have personlighed, at vi skulle se kunderne som gæster i vores eget hjem,” fortæller Lars Bo Blarke. Og så skulle der også gerne være en god historie bag varerne. En oplevelse og en sanselighed. Det kunne være om ulden, der kommer fra gamle engelske spinderier, sko eller lædervarer, som stadig laves i hånden, og så for eksempel våben som Purdey.

 

VELKLÆDT I ALT SLAGS VEJR

 

Når man ser ud over butikken, er det ikke svært at komme til at tænke på engelske landskaber og herresæder indhyllet i morgendis. For selv om der bliver fremstillet jagt- og fritidsbeklædning over hele verden, har englænderne altid haft deres helt egen stil og egne traditioner, når det gælder tøj til brug i naturen. Og de har ifølge Lars Bo altid formået at give den funktionelle beklædning et look, hvor man også er velklædt. Dette uanset om man begiver sig ud under en mørk himmel i styrtregn og vindstyrke tolv.

”Man kan sige, at især englænderne er blandt dem, der traditionelt set altid har haft en jagtgarderobe, der også er klædelig uden for jagten. Det har vi aldrig haft herhjemme, men det begynder så småt at ændre sig. Og vi får flere og flere kunder – både kvinder og mænd – der køber tøj her i butikken, selv om de ikke går på jagt.”

Og James Purdey & Sons er, som mange nok ved, også et mærke, der er forbundet med den klassiske engelske jagtbeklædning.
”Ligesom med våbnene er barren sat højt for tøjet. Det gælder råmaterialerne og forarbejdningen, og det afspejler sig selvfølgelig i prisen,” siger Lars Bo Blarke.
”Men vi har alligevel et overraskende godt salg, ikke mindst af field coats, skydeveste, skjorter og breeks, og det skyldes måske, at folk ved, at holdbarheden er i top, og at snit og mønstrer ikke sådan går af mode lige med det samme.”

Purdey Nancke Jagtliv

MÅSKE ET SKRIDT PÅ VEJEN

 

Efter de små hapsere fortsætter træningen til frokosten i det fri, og så står eftermiddagen på konkurrenceskydning. Vinderen bliver selvfølgelig fejret og får en fin plaquette.

Lars Bo Blarke kalder dagen for en stor succes.
”Stemningen har været fantastisk, og der er blevet skabt nogle gode kontakter, og det er, hvad det handler om. Vi ved jo godt, at det er et begrænset antal danskere, som køber en Purdey. Men måske sådan en dag kan være med til hæve interessen et eller to hak mere hos nogle i selskabet. Så er vi klar til at facilitere processen, skaffe information og sørge for, at kunden kommer godt fra start. Og så kan vi altid foretage den nødvendige efterservice.”

Læs meget mere om de elegante skydere fra Purdey her eller gå på opdagelse i det store udvalg af Purdey tøj og accesories her

 

Artiklen er oprindeligt bragt i MitJagtblad

Udgivet i Aktuelt.