Trang til Tweed

Da musikgruppen Gangway en-gang i 80’erne var på vej mod den berømmelse de fortjente, men aldrig fik, optrådte de fire band-medlemmer konsekvent i tweedjakker. Ikke fordi det var smart.

Det var et velovervejet valg at fremstå anakroni-stisk. Som nogen, der var hentet ind fra en svunden tid i et årti med et voldsomt misbrug af kulørte kunststoffer. Den-gang var tweed ganske enkelt kikset. Noget som kun bedstefædre eller høj-skoleforstandere gik i herhjemme. Men tiden går, tingene ændrer sig og tweed er igen ved at blive populært.

BEKLÆDNING TIL DET ARBEJDENDE FOLK

Tweed dukkede for første gang op i Skotland i det 18. Århundrede. Land-mændene havde brug for noget, der kunne holde dem varme og tørre i det kølige og fugtige klima, og uld er både modstandsdygtigt over for vind og vand og har fremragende isolerende egenska-ber. De skotske vævere brugte jomfru uld – uld fra den første klipning – og tilføjede en diagonal linje, der løber gennem stoffet. Resultatet blev et ru, tykt og filtet klæde i jordagtige farver. Klædet blev døbt ”tweel”, men takket være en læsefejl af en ekspedient hos en tøjhandler i London blev det kendt som tweed.

SÅ KOM DE KONGELIGE

I 1848 købte Prince Albert den skotske ejendom, Balmoral, der efterfølgende blev til slottet Balmoral. Det engelske aristokrati fulgte efter de kongelige og begyndte at købe ejendomme i Skot-land, så de havde plads til at fordrive tiden med jagt og fiskeri. Og de var hur-tige til at annektere den lokale beklæd-ning. For ikke alene beskyttede tweed mod naturens luner, det fungerede også perfekt som camouflage til alle stalkere og ghillier på ejendommene.

Prinsen designede sit eget mønster, så farverne matchede omgivelserne – det, der blev kendt som en Estate Tweed. Hvor tartan mønstre relaterer sig til bestemte familier eller klaner, relaterer Estate Tweed sig til en bestemt ejendom eller stykke jord, hvor mønsteret giver jægeren mulighed for at smelte sammen med terrænet. Grå nuancer til stenede områder, brune og lilla nuancer, der passer til de hedeområder, hvor ryperne holder til.

Tweed blev herefter stille og roligt po-pulært blandt den victorianske middel-klasse, der nu kunne imitere aristokra-tiets måde at klæde sig på. Og senere blev stoffet brugt i forbindelse med stort set alle former for fritidsaktiviteter og sportsgrene som golf, cykling, tennis, bilkørsel og bjergbestigning. Fra at have været tænkt som arbejdsbeklædning fandt tweeden i gennem årene vej til alle samfundsklasser, til alle mulige former for lejligheder og ikke mindst vej fra landet til byerne.

MED PÅ MODEN

I en lang periode har tweed haft et stø-vet ry. Det var noget den engelske over-klasse gik i for mange år siden, eller no-get som kun ældre, krøllede professorer kunne finde på at iklæde sig. Men det er ved ændre sig, og ikke mindst takket være flere internationale modehuse som Ralph Lauren, Dolce & Gabbana, Calvin Klein and Isaac Mizrahi, der har fået tweed på catwalken. Det giver også god mening. Uldens egenskaber er fantastiske, og så er det i modsætning til syntetiske materialer et rent naturpro-dukt. Tweed kan både være elegant og det kan understrege et afslappet look, når en jakke f.eks. kombineres med et par jeans.

Der findes et hav af forskellige typer tweed og det er ikke svært at miste overblikket. Nogle typer er navngivet efter fåreracen, der leverede ulden, nogle efter hvad tøjet skal bruges til, eller hvilken region ulden kommer fra. Og så er der de typer, der har et egent-ligt mærkenavn.

En af de mest berømte mærker er Harris Tweed, der først blev vævet i det 18. århundrede af husmænd i Ydre Hebri-der og efterfølgende blev introduceret til det britiske aristokrati i 1840’erne af Lady Dunmore. For at regulere og beskytte stoffet mod kopier, blev Harris Tweed Orb-certificeringsmærket opret-tet i 1909 – det ældste britiske mærke i sin art – og med definitionen: ”Kun tweeds, der er vævet i de ydre Hebri-der, ville være berettigede”.

Harris tweed er det eneste stof, der sta-dig fremstilles i hånden. Og det bliver nu også fremstillet i lettere vægte, der giver mulighed for mere figursyet tøj og i nye lyse farver. Noget, som designere som Galliano og Westwood har taget til sig.

NY KOLLEKTION – HELT KLASSISK

Hvis man er blevet tændt af tweed, men ikke af figursyede jakker og nymodens farver, kan man heldigvis nemt finde tilbage til det mere oprindelige udseen-de. Et godt sted at starte er at kigge på nogle af de klassiske engelske mærker inden for jagtudstyr og jagtbeklædning. For eksempel Holland & Holland eller William & Son og Purdey, som i 200 år har gjort en dyd ud af at holde sig til traditionerne og ikke blive fristet af kortvarige modeluner.

Senest har den tidligere kreative direk-tør og chefdesigner for Holland & Hol-land, Niels van Rooyen, skabt sit eget mærke, Cornelius London. Designet er klassisk engelsk og alt er fabrikeret efter de håndværksmæssige standarder, der altid har været et særkende for tøjproduktion fra de britiske øer. Niels van Rooyens får eksempelvis tweed fra skotske Lovat Mill. Et gammelt væveri, der ligger ved bredden af floden Teviot og som er kendt over hele verden for deres ekspertise og høje kvalitet.

Niels van Rooyens kollektion omfatter i øvrigt mere end tweed og kan kun købes hos Nancke Jagtliv i Gentofte.

Udgivet i Bagsiden.