Pas godt på dit våben

Våbenpleje. Vedligeholdelse af våben, eller våbenpleje, er, som alt andet, en pligt, der er nødvendig og livsforlængende for dit våben.

Du kan komme relativt hurtigt igennem den almindelige vedligeholdelse, det skal bare gøres til en vane at ordne våbnet, hver gang du har brugt det. Dvs trække løbet igennem og aftørre det for snavs og fugtighed med en let olieret klud.

Til den lidt større omgang, har vi her lavet en checkliste til dig og husk det altid er en god ide at få geværet efterset en gang om året hos en våbensmed.

RENSNING AF RIFFEL

Pibe trækkes igennem med en messing børste, fra kammer enden og ud imod mundingen. Dette gentages 4-5 gange. afslutningsvis kan man trække en blød børste med olie igennem. Dog skal man være opmærksom på at første skud, kaldet et olieskud, kan afvige fra træfpunktet af de efterfølgende skud

Bundstykke adskilles i hoveddele og renses. I tilfælde hvor man er i tvivl om man kan adskille og samle det på egen hånd, renses det som kan nås udefra. Giv ikke bundstykket fedt i de indre dele, kun let olie.

Skæftet tørres rent med en let fugtig klud og derefter gives der skæfteolie af en passende farve. Hvis der gives mørkere olie, bliver skæftet, over tid, lidt mørkere. lys olie ændrer ikke farven på skæftet.

Kontroller skæftet for revner - Kontroller om rembøjlerne sidder ordentligt fast. - Husk at kontrollere indskydningen efter hovedrengøring.

 

RENSNING AF OPTIK

Kikkertmontage efterses og kontrolleres. Efterspænd ikke skruer i montagen, med mindre du har en momentnøgle og kender momentet som er anbefalet fra kikkert og montage producent. Linser renses med et kvalitets glas rense sæt fra f.eks Swarovski eller Zeiss. Følg anvisningen fra disse.

 

RENSNING AF HAGLGEVÆR

Løbene trækkes igennem til de er rene. Først med en metal spiral, derefter en blød ”børste” med lidt olie på.

Udvendigt tørres de over med en klud med lidt olie på.

Hvis våbnet har sidelåse, som let kan tages af, kan disse afmonteres og renses. Adskil ikke selve sidelåsen.

Hvis der er tale om en boxlås, renses den udefra. Snavs fjernes og baskulen tørres over med en olieklud.

Kontroller slagstifter, ser de runde ud på spidsen, er der grater eller skarpe kanter, skal disse fjernes af en bøssemager.

Skæftet tørres rent med en let fugtig klud, og derefter gives der skæfte olie af en     passende farve. Hvis der gives mørkere olie bliver skæftet, over tid, lidt mørkere.

Lys olie ændrer ikke farven på skæftet. Kontroller skæftet for revner - Kontroller om rembøjlerne sidder ordentligt fast.

Kontroller hovedbolt og lukkerigle for slør, dette gøres ved at lukke våbnet, og derefter at tage forskæftet af

Derefter støttes bagkappen på din hofte imens du holder fast om pistolgrebet. Våbnet rokkes fra side til side, og frem og tilbage.

Hvis der er bevægelse, så skal våbnet kontrolleres af en bøssemager.

 

RENSNING AF HALVAUTOMAT

Anvisningen gælder for både rifler og haglgeværer. På de fleste halvautomatiske våben kan aftrækkergruppen afmonteres ved at slå en eller to stifter ud.

De sidder som gennemgående stifter på siden af våbnet. Når dette er gjort kan aftrækkergruppen let renses og smøres.

Adskil ikke selve aftrækkergruppen.

Det er god våbenpleje !

Udgivet i Aktuelt.