Focus Nordic

Viser alle 3 resultater

Uanset hvilke udendørsaktiviteter du nyder, som at gå tur i skoven, være på jagt, sejle eller måske tage på en eksotisk safaritur, vil du kunne finde en kikkertmodel, der passer til dig og dine behov! Valget af den rette kikkert kan dog være en udfordring. Her er lidt vejledning til at guide dig gennem kikkertjunglen.

Dit primære fokus

bør være dine specifikke behov. Skal du bruge kikkerten til naturobservation under dagsture, fuglekiggeri, jagt eller navigation til søs? Husk, den bedste kikkert er den, som du rent faktisk tager med dig. Med andre ord bør du undgå at købe en kikkert, der er for stor og tung til det formål, du har. Ellers er der risiko for, at du lader den blive derhjemme.

Kikkertmodeller kan opdeles i tre kategorier baseret på diameteren af frontlinsen: kompakt, mellemstor og fuld størrelse.

Kompakt størrelse

har en frontlinse med en diameter på 18-28 mm. Det er en lille og let kikkert, som du altid kan have med dig – enten i lommen eller hængende i bæltet. Den kompakte kikkert er ideel, hvis du planlægger at bruge den i kortere perioder i løbet af dagen.

Mellemstor størrelse har en frontlinse med en diameter på 30-50 mm. Denne størrelse giver ofte den perfekte balance mellem lysstyrke, stabilitet og vægt. Kikkerten er nem at bruge og er velegnet til de fleste aktiviteter såsom jagt, fuglekiggeri og vandreture i naturen.

Fuld størrelse

har en frontlinse med en diameter på over 50 mm. Denne type kikkert giver et stabilt, detaljeret og forbløffende klart billede. Den er perfekt, hvis du har brug for at observere et motiv i længere tid. Der findes også modeller med en høj grad af forstørrelse, der tillader dig at komme tættere på motivet. Det skal dog bemærkes, at en stor kikkert er tungere, og det kan være en god idé at bruge den sammen med et stativ, hvis du skal bruge den i længere tid. Afhængigt af størrelsen er denne type kikkert ofte fast inventar i en båd, en bil eller i sommerhuset.

Når du har besluttet dig for størrelsen på frontlinsen – og dermed kikkerten – skal du også tage højde for graden af forstørrelse. En lav forstørrelse betyder, at kikkerten bliver klarere og har et bredere synsfelt, hvilket gør det nemmere at finde og følge motivet. Den er også lettere at holde i ro, hvilket giver et skarpere billede. Hvis du f.eks. befinder dig på en båd, der gynger, eller hvis du går en hurtig tur og sandsynligvis bliver forpustet, når du bruger kikkerten, kan det være en fordel at vælge en kikkert med lav forstørrelse.

Med en høj forstørrelse kommer du tættere på motivet, hvilket kan være vigtigt ved fuglekiggeri. Dog gør det snævrere synsfelt det sværere at finde motivet og holde kikkerten i ro. En høj forstørrelse betyder også normalt, at kikkerten ikke er så egnet under svagt lysforhold.

Der findes to grundlæggende prismekonstruktioner i kikkerter:

Porro-prismer

er klassiske kikkertmodeller, og de kendetegnes ved deres W-form. Disse modeller har ofte et bredt synsfelt og giver et godt tredimensionelt billede. Porro-prismer er generelt billigere at producere og derfor mere overkommelige prismæssigt. De er dog større og tungere end kikkerter med tagprismer.

Tagprismer

har en H-form. De er mindre, lettere og nemmere at holde end kikkerter med porro-prismer. Deres lineære lystransmission giver det bedst mulige klare billede. Det specielle design gør dem dog ofte dyrere end kikkerter med porro-prismer. Husk, at valget af en mere avanceret antirefleks-belægning giver et skarpere, lysere og mere levende billede.

Vær opmærksom på at passe godt på din kikkert og bruge det rigtige udstyr til rengøring, såsom en blæsebørste, rengøringsklud eller speciel rensevæske, der kan være nødvendig for at fjerne fedt eller snavs. Du kan finde passende produkter i velassorterede fotobutikker og optikforretninger.

Bemærk, at garantien ikke dækker, hvis kikkerten er blevet behandlet skødesløst, f.eks. ved tab fra en højde over ståhøjde eller ved hård behandling.